BOEKEN IN DE KERK

In de Bergkerk vindt op
zaterdag 
26 januari 2013 van 10.00 - 17.00 uur
de
13e Deventer Antiquarische Boekenbeurs plaats.
Toegang 3 euro.

Meer dan 40 stands met boeken en prenten.

Info: Deventer Boekenbeurs

Lijst van deelnemers

Traditiegetrouw zal Deventer de laatste zaterdag van januari weer in het teken staan van boeken. Op deze dag vindt in de Bergkerk de jaarlijks terugkerende beurs Boeken in de Kerk plaats. Dit jaar alweer voor de 13e keer, Er zijn ca. 40 deelnemers uit binnen- en buitenland. De beurs wordt gehouden op zaterdag 26 januari 2013 van 10-17 uur; de entree bedraagt € 3,-.

Locatie: Bergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer

Deze succesvolle beurs is landelijk en bovenregionaal vooral bekend om zijn grote aanbod van hoge kwaliteit. Ze zal ook dit jaar weer opvallen door de aantrekkelijkheid van het aanbod. Boekhandelaren en verkopers van antiquarische en tweedehands boeken, prenten en grafiek zetten immers graag hun beste beentje voor om de bezoekers hun hoogste kwaliteit te kunnen bieden.

Deventer en boeken. Een combinatie die ook bij het grote publiek onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Denk maar aan de jaarlijks in augustus terugkerende grootste boekenmarkt van Europa. Ook de Athenaeumbibliotheek met zijn uitgebreide collectie oude boeken is bij velen bekend.

In de loop van enkele jaren is hier een andere traditie bijgekomen. Kleinschaliger, maar landelijk ook bij velen bekend Maar het is toch een traditie die de harten van alle boekenliefhebbers sneller doet kloppen. De opening van het nieuwe boekenseizoen op de laatste zaterdag van januari! Op die dag is er de eerste antiquarische boekenbeurs van het jaar in de Bergkerk te Deventer. Dit jaar al weer voor de dertiende keer!

Ook de Deventer antiquaren, verenigd in de Stichting Deventer Antiquaren, grijpen de beurs aan om u hun fraaiste en beste boeken te laten zien. Op deze dag zijn hun winkels vanzelfsprekend ook geopend. Voor een overzicht van de Deventer antiquaren zie www.deventerantiquariaten.nl


Boeken uit 1477
Tijdens de Antiquarenbeurs in de Bergkerk worden drie zeer zeldzame boeken geëxposeerd uit het rijke bezit van Stadsarchief en Athenaeumbibiotheek. Alle drie zijn vervaardigd in het jaar 1477.

1477 is voor Deventer een markant jaar. De economie draaide op volle toeren, het onderwijs stond in hoog aanzien en het geestelijk leven bloeide, mede door de volgelingen van Geert Grote.

Een jaar eerder had drukker Richard Pafraet uit Keulen zich gevestigd aan de Lange Bisschopstraat. In 1477 rolde zijn eerste boek van de persen. En wat voor boek! Een foliant van meer dan 900 vellen met misschien wel als meest opvallend kenmerk een in het rood gedrukt colofon waar Richard zich trots bekend maakte. In Deventer begon een lange bloeiperiode die zijn weerga in de Nederlanden niet kende. In nog geen vijfentwintig jaar produceerden Pafraet en zijn collega-drukker Jacob van Breda bijna 600 titels.

In Delft werd ondertussen in datzelfde jaar een ander kunststukje uitgehaald. In een drukkerij aan de Markt, vlak bij de aanbouw zijnde toren van de Nieuwe Kerk, werd het eerste Nederlandstalige boek gedrukt. Natuurlijk was dat een Bijbel, volgens de drukkers ‘gemaeckt mitter hulpen Gods’. Door het gebruik van een gotische letter en met de hand gemaakte initialen en versieringen sluit deze druk uiterlijk perfect aan op de handschriften uit die tijd. De Bible in duytsche bevat alleen het Oude Testament, overigens zonder de Psalmen.

Waar?
De Bergkerk (Bergkerkplein 1) vindt u in hartje centrum van Deventer. Vanaf het NS-station is het 10 minuten wandelen door het fraaie oude centrum. Automobilisten kunnen hun auto het beste parkeren in de  parkeergarage Boreel (vlak bij de Bergkerk). Aan de westzijde van de IJssel kan gratis worden geparkeerd, met het pontje de rivier oversteken en vervolgens door het centrum richting Bergkwartier.

De beurs wordt georganiseerd door Antiquariaat De Stokroos uit Zutphen (Hester en Rob Lichthart) en Antiquariaat Jos Wijnhoven, Deventer
Nadere inlichtingen en informatie bii Rob Lichthart of tel. 0575-512658

Lijst van deelnemers